دیگر اخبار

بیماری موزاییک خیار :

خبر اگرینیتو 2 سال قبل

بذر خیار در دمای 11 درجه سانتیگراد جوانه می زند. در مناطق سردسیر بعد از رفع سرما کاشت خیار انجام می شود. در مناطق جنوبی کشورمان در دو فصل بهار و پائیز این گیاه کاشته می شود. باید توجه داشت در مرحله ی گلدهی باید کود از انتها به گیاه داده شود تا میزان محصول افزایش یابد. اگر تنش رطوبتی به گیاه خیار داده شود میوه ها تلخ خواهد شد البته عوامل دیگری از قبیل نامظمی در میزان کود و آب و دما نیز باعث تلخی خواهد شد اما تلخی ته خیار طبیعی و به علت وجود ماده ای به نام کوکومرین می باشد. . خیار را تقریبا در هر خاکی م توان به خوبی پروراند. اما خاک خوب خاکی است که سبک دارای زهکشی خوب و مواد الی زیاد داشته باشد(fertile) .

خیار گلخانه ای را باید با چاقوی تیز یا قیچی ، از دم گل بریده بطوری که حدود یک سانتی متر از دم میوه روی خیار بماند . کندن خیار بوسیله کشیدن یا پیچاندن ، کیفیت خیار را کاهش می دهد و به بوته آسیب می رساند. ضمناً خیار با دم گل مشتری بیشتری دارد .خیار گلخانه ای باید با احتیاط و ظرافت کامل برداش کرد تا میوه هیچ گونه فشاری وارد نشود . بعد از برداشت باید خیار را به آرامی در کارتن یا صندوق گذاشته و از انداختن آن خودداری شود . هرگونه خراش یا ضربه هر چقدر هم که سطحی باشد به کیفیت خیار لطمه وارد می کند زیرا خراش و ضربه وارده در طول زمان توسعه پیدا کرده و ظاهر بازار پسند آن را خراب و نا مرغوب می سازد. کیفیت خیار گلخانه ای و قیمت بالای آن تا حد زیادی به صافی و خوش رنگی و شفافیت آن بستگی دارد. به همین جهت نباید آن را به طور درهم و چپ و راست در صندوق های بزرگ بسته بندی کرد زیرا در این صورت فشار وزن خیار ها و فرو رفتن هر خیار در دل خیار دیگر باعث می شود که وقتی خیار به بازار می رسد صافی و زیبایی اولیه خود را از دست بدهد و کاهش قیمت پیدا کند . توصیه می شود که خیار گلخانه ای را در کارتن های کوچک و با لفاف کاغذ ، بسته بندی کنند و خیار ها را تماما در یک جهت در کارتن قرار دهند. برای افزایش بازار پسندی خیار باید سعی شود که حتی المقدور خیارهای ریز و درشت را از هم جدا کرده و خیارهای هم اندازه را در یک کارتن بسته بندی نماید.

از مواردی که باید در انجام آن دقت بسیاری کرد تا آسیبی به گیاه وارد نشود نحوه چیدن خیار از بوته است که به دلایلی با اهمیت است شیوه اصولی و صحیح چیدن خیار از بوته این است که آن را به سمت بالا کشیده تا بدین وسیله از ساقه جدا شود این عمل باعث می شود که بقایا یا دنباله میوه بر روی ساقه باقی نماند زیرا باقی ماندن این قسمت بر روی ساقه باعث پوسیدگی ساقه می شود و از طرفی دنباله میوه علاوه بر اینکه وزن میوه را سنگین تر می کند باعث جلوگیری از نرم شدن سریع میوه هم می شود امروزه در اکثر گلخانه ها دیده می شود که خیار را به وسیله قیچی از شاخه جدا می کنند این کار زمانی می تواند مشکل آفرین باشد که قیچی آلوده به بیماریهای قارچی و ویروسی خاصی باشد. در این حالت امکان انتقال بیماری از یک بوته به بوته دیگر زیاد است. 

از جمله بیماری های کاشت بذر خیار می توان به ویروس موزائیک اشاره کرد:

بیماری موزاییک خیار :

بیماری موزاییک خیار اولین بار در حدود سال 1900 میلادی در آمریکای شمالی گزارش شد و از آن زمان در سراسر جهان گسترش یافت. این بیماری فقط در خیارها بروز نمی‌کند. اگرچه ممکن است خیارها و سایر کدوییان دچار این بیماری شوند اما ویروس موزاییک خیار (CMV) غالباً به انواع مختلف سبزیجات باغی و گیاهان تزیینی و نیز علف‌های هرز حمله می‌کند. شباهت ویروس‌های موزاییک تنباکو و گوجه‌فرنگی به‌حدی است که تمایز آنها تنها به کمک متخصص علوم باغبانی یا انجام یک تست آزمایشگاهی امکان‌پذیر است.

ویروس موزاییک خیار (CMV) می‌تواند خسارات جدی در سبزیجات، حبوبات و گیاهان زینتی ایجاد کند. این ویروس در کل دنیا گسترش می‌یابد اما در نواحی معتدل شایع‌تر است. بیشتر از 1200 گونه‌ی گیاهی میزبان این ویروس هستند و انتقال آن از طریق بسیاری از گونه‌های شته و نیز سوسک‌های خیار انجام می‌شود.

از علائم این بیماری می توان به زردی و سبزی های تیره و روشن و یا سیاه شدن رنگ برگ بوته ها اشاره کرد. همچنین محصول نهایی دارای شکل و رنگ نامناسب و مزه بد می باشد. از دیگر علائم مشاهده شده می توان به کلروز و کوتولگی در گیاه اشاره کرد که میزان محصول نیز بسیار کاهش می یابد. از علل این بیماری می توان به شته ها اشاره کرد که می توانند ناقل این بیماری  باشند. همچنین کاشت این بذر بعد برخی محصولات مانند سیب زمینی و یا چغندرقند میتواند این ویروس را انتقال دهد. برای این بیماری ماده شیمیایی و یا سم مشخصی وجود نداشته و بهترین راه جلوگیری از این بیماری برای گیاه می باشد. بدین منظور از بین بردن علف های هرز و استفاده از بذرهای مرغوب و بدون ویروس، کاشت تناوبی 2 الی 3 ساله بذر خیار، بررسی گیاهان و حذف بوته های آلوده و کنترل شته زنی در آن از جمله مواردی است که در جلوگیری از این بیماری موثر است.

 

کنترل بیماری

 

·         بهترین راه مبارزه با این ویروس استفاده از ارقام مقاوم میباشد.

·         استفاده از حشرهکشها و روغنهای معدنی به منظور کنترل حشرات ناقل

·         استفاده از بذرهای غیرآلوده به بیماری

·         استفاده از مالچ آلومینیوم برای انعکاس نور به عنوان دفعکننده شتههای ناقل

·         حذف علفهای هرز و بوتههای مشکوک به آلودگی

·         شخم عمیق بقایای گیاهی و از بین بردن مواد آلوده از گلخانه

·         اجرای برنامه جامع بهداشتی برای کارگران و تجهیزات برای جلوگیری از گسترش بیماری

 

 

 

نویسنده: شکیبا نظری طهرانی

شبکه تجاری کشاورزی اگرینیتو

www..agrinito.com

 

ادامه فرایند خرید