دیگر اخبار
کود دامی تازه بهتر است یا پوسیده؟
ادمین خبر رحیمی 1 سال قبل
کود های حیوانی یا دامی نوعی از کود آلی هستند که از فضولات حیوانات مختلف از جمله اسب، گاو، گوسفند و مرغ و مجموعه ای از مواد بستری، ادرار و مدفوع آنها بدست می آیند. کود دامی در زراعت جهت اصلاح بافت و ساختار خاک، تغذیه گیاهان، تحرک عناصر غذایی در خاک و جذب بهتر به وسیله ریشه گیاه و همچنین افزایش ظرفیت نگهداری عناصر غذایی به کار میرود
بگذارید همین اول کار تکلیفمان را با این واژه مشخص کنیم. کود دامی پوسیده به چه کودی گفته می شود؟ بسیاری از کشاورزان سنتی ممکن است به هر نوع فضولات دامی که سال ها در گوشه ای مانده باشد کود پوسیده بگویند. این نوع دیدگاه می تواند آنقدر آسیب های جدی و پی در پی در کشت و کار ما به وجود بیاورد که حتی فکرش را هم نتوانیم بکنیم.
کود دامی پوسیده یا فرآوری شده به ترکیبی از فضولات دامی گفته می شود که تحت شرایط استاندارد که در ادامه به آن می پردازیم قرار گرفته و میکروارگانیسم ها به خوبی می توانند در این شرایط فعالیت کرده و با تجزیه کردن بافت کود دما را آنقدر بالا ببرند که در این دما همزمانبذور علف هرز،تخم آفات،اسپور قارچ هاو تمام عوامل بیماری زا از بین بروند. این فرایند بسته به اینکه رطوبت، میزان رطوبت و اکسیژن کود چقدر باشد می تواند بین یک تا چهار ماه به طور میانگین زمان ببرد.
اما خیلی مهم است که کود دامی ای که استفاده میکنید تازه است یا کهنه این نکته خیلی مهم است چرا که کود دامی تازه اوره خیلی زیادی دارد و به گیاه آسیب جدی میزند.
البته بهتر است چند نکته را خدمتتان عرض کنیم یکی اینکه کود دامی پوسیده سبک است ولی در عوض حجم زیادی دارد و دوم قیمت این کودها میباشد که در نگاه اول ممکن است گران به نظر بیاید اما موضوع این است که وزن و حجم این بسته ها هزینه های ارسال را بالا میبرد و بخشی از مبلغ این بسته ها هزینه ارسال و بسته بندی آن میباشد که در واقع بیش از ۶۰ درصد مبلغ کل میباشد.
البته تا حدودی همه از مزایای استفاده از کود دامی تازه مطلع هستیم ولی از معایب پنهان آن کمتراطلاع داریم!
- کود دامی اصلاح ، غنی و کمپوست شده کود با ارزشی است که ضمن اصلاح خواص فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی خاک بیش از 10 عنصر غذایی را نیز در اختیار ریشه گیاهان قرار می دهد.
- کود دامی تازه و نپوسیده می تواند مشکلاتی برای رشد و نمو گیاهان زراعی و باغی بوجود اورند. کود دامی تازه در حین پوسیدن در خاک گاز سمی آمونیاک تولید می کند که این کود در ریشه و بذر گیاهان موجب سوختگی می گردد.
- کود دامی تازه به مقدار کافی نمک دارد یعنیایی سیزیاد دارد که استفاده مستمر از این نوع کود دامی موجب تجمع نمک در خاک محیط ریشه درختان و گیاهان زراعی می گردد که در شرایط زیاد شدن نمک ، ریشه درخت قدرت جذب اب و عناصر غذایی خود را از دست می دهد و به تدریج برگ درختان زرد و خشک می شوند.
- امکان دارد کود دامی تازه به مقدار زیادازتوارد خاک نماید که می تواند تعادل رشد رویشی و زایشی خاک را بهم بزند.
- کود دامی تازه به مقدار زیاد بذر علف هرز دارد این بذر ها با سبز شدن در اطراف ریشه درختان و گیاهان زراعی موجب کاهش قدرت رویش درخت و گیاه زراعی می شوند و در نهایت درخت ضعیف شده و برگ درختان زرد و خشک می گردد.
- کود دامی تازه دارای موادبستر دام مانند کاه گندم و جو می باشد که این مواد نسبت کربن به ازت بالا دارند که در نتیجه ازاد سازی ازت از این کود دامی تازه در خاک برای مدتی کاهش شدید ازت قابل جذب برای ریشه درخت و گیاه زراعی بوجود می اید که گیاه زراعی و باغی را دچار کمبود ازت می کند.
- کود تازه دامی ممکن است حامل میکروب های مضر برای انسان و گیاه باشد که امکان دارد میوه درختان به این میکروب های مضر الوده شوند و مصرف انها برای انسان زیان اور است.
گاهی پس از مصرف کود دامی، برگهای گیاه شروع به زرد شدن می کنند. برخی کشاورزان معتقدند علت زرد شدن برگها، قوی بودن کود دامی بوده است.”
اما واقعیت این است وقتی کود دامی نپوسیده به خاک اضافه می شود چون بخشی از باکتری های تجزیه کننده کود، برای فعالیت خود به نیتروژن نیاز دارند؛ با ریشه گیاه در رقابت برای جذب نیتروژن خاک رقابت کرده وبرنده می شوند. از این رو گیاه با کمبود ازت (نیتروژن) روبرو می شود و برگ هایش به زرد متمایل شوند. بنابراین هرگز کود دامی را بدون پوساندن و کمپوست کردن مصرف نکنید.
نویسنده: شکیبا نظری طهرانی
شبکه تجاری کشاورزی اگرینیتو