دیگر اخبار

روش های تولید نشاء

ادمین خبر رحیمی 2 سال قبل

تاریخچه تولید نشاء صنعتی و تجاری در ایران به اوایل دهه هشتاد برمی‌گردد در ابتدای این مسیر به علت کمبود امکانات و همچنین کمبود اطلاعات افراد و کشاورزان و نبودن تجهیزات و مکانیسم‌های کافی برای تولید نشا صنعتی اقبال چندانی نسبت به این نوع نشا کاری صورت نگرفته اما با گذشت سالیان زیاد و در سال ۱۳۹۰ و ورود ماشین‌آلات داخلی به کشور نشاکاری صنعتی در سرتاسر ایران طرفداران بسیار زیادی پیدا کرد و با پیشرفت علم و تکنولوژی تولید نشا نیز همانند سایر فرایندهای کشاورزی دچار تغییرات عمده شده است در گذشته بیشتر تولید نشا با روش دستی انجام می گرفت با این وجود این روش می تواند مزایا و معایب خاص خود را داشته باشد اما امروزه بیشتر تولید نشا از روش صنعتی و با استفاده از سینی های وکیومی و سینی های فومی ایجاد می‌شود که در ادامه این مقاله به طریقه تولید آنها اشاره می‌کنیم پس به طور کلی دو نوع نشا دستی و صنعتی وجود دارد

از روش های رایج برای تولید نشاء می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تولید نشاء در زمین یا مزرعه
  2. تولید نشاء در زیر پلاستیک و در سایبان
  3. تولید نشاء در شرایط گلخانه ای به روش هیدروپونیک

در حال حاضر روش تولید نشاء گلخانه‌ای بیش از دیگر روش­ها در بین نشاء کاران معمول است و با موفقیت مورد استفاده قرار می­گیرد. تولید گلخانه‌ای نشاء در مقایسه با تولید در فضای باز دارای مزایای زیر است:

  • تولید گیاهانی با بوته های قوی و سالم تر
  • تولید نشاء های یکنواخت
  • عدم احتیاج به واکاری نشاء، و کاهش هزینه های عملیات داشت
  • زودرسی نشاء های گلخانه ای نسبت به فضای باز
  • مدیریت بهتر در آبیاری و تغذیه
  • نگهداری نشاء تا زمان انتقال به زمین در زمان مورد نظر
  • کاهش احتمال انتقال بیماری های خاکزاد به دلیل استفاده از بستر های استریله
  • استفاده بهینه از بذر های هیبریدی

 

تولید نشاء گلخانه‌ای

امروزه گرایش زیادی به تولید سبزی و گیاهان زینتی در سینی‌های توپی وجود دارد. در این روش تولیدنشاء، بذرها به‌صورت جدا از هم و در سلول­های کوچک سینی‌های نشاء کاشته می­شوند و تولید تک دانهال های بذر یکنواخت، جایگزین کاشت آن‌ها در سینی به‌صورت دستپاش و انتقال دستی آن‌ها به زمین اصلی شده است.

در این روش تولید نشاء به خاطر اینکه در زمان کاشت نشاء ریشه ­ها بدون آسیب و دست‌نخورده باقی می­مانند گیاه با شوک کمتری مواجه خواهد شد. همچنین در این روش نیروی کار مورد نیاز برای مخلوط و استریل کردن خاک، پر کردن سینی‌ها، بیرون کشیدن نشاها و … نیز کاهش می­ابد و از سوی دیگر امکان افزایش استفاده از مکانیزاسیون در آن وجود دارد. تولید در توپی هم‌زمان راندمان کار و مراحل پیچیده تولید را نیز افزایش می‌دهد.

اندازه سلول­ها بر عملکرد نشاء در مزرعه و به­خصوص در زودرس کردن محصول تأثیرگذار است. استفاده از سلول­های بزرگ‌تر و افزایش فضای رشد برای نشاء، باعث می­شود تا ریشه­‌ها بدون اینکه به دور هم بپیچند نشای مسن‌تر و بالغ‌تری را تولید کنند.

معمولاً سلول‌های بزرگ‌تر باعث بلوغ زودتر نشاها می‌شوند، اما در عوض فضای بیشتری را در گلخانه اشغال کرده و هزینه آن‌ها بیشتر است. برای افزایش تولید یکنواخت هرگز نباید از سینی‌های کم‌عمق و عمیق، یا سینی‌هایی با رنگ متفاوت برای تولید یک نوع نشاء استفاده نمود.

سلامت و کیفیت بذر مورد استفاده در کنار یکی برنامه غذایی منظم درتولید نشاء های سالمو با کیفیت بسیار تاثیر گذار است. بنابراین به هنگام خریداری بذر سبزیجات و گیاهان برای تولید نشاء دقت کافی را داشته باشید.

 

 

نویسنده: شکیبا نظری طهرانی

شبکه تجاری کشاورزی اگرینیتو

www..agrinito.com

 

 

ادامه فرایند خرید