دیگر اخبار

مالچ چیست؟

ادمین خبر رحیمی 2 سال قبل

یکی از اقدامات برای جلوگیری از نفوذ پدیده گرد وغبار وهمچنین تثبیت شن های روان در مناطق بیابانی و رودخانه ها و تالاب هایی که خشک شدن، استفاده از روش مالچ پاشی می باشد. 

مالچ را می توان پوشش غیر زنده نامید که به عنوان محافظی برای گیاهان در زمستان بکار میرود و گیاهان را در برابر تغییر دمای شدید خاک و از دست رفتن آب زمین محافظت می کند و نیز جلوی رشد علفهای هرز را می گیرد. مالچ در تابستانهای خشک پوشش مناسبی برای تقریباً هر نوع گیاه پوششی می باشد.

 

انواع مالچ:

بطور کلی سه نوع مالچ مورد استفاده قرار می گیرد:

الف) مالچ بیولوژیکی (آلی)

ب) مالچ شیمیایی (غیر آلی)

ج) مالچ فیزیکی (معدنی)

د)مالچ شیمیایی (غیر آلی)

 

مالچ پاشی با وجود اینکه مزایای خاص خود را دارد ولی این ماده به عنوان افزودنی برای خاک، نباید باعث ایجاد مشکل و از بین رفتن میکروارگانیسم ها و گیاهان و همچنین ایجاد مشکلاتی برای انسان ها شود.

یکی از مشکلات اصلی مالچ نفتی این است که ترکیبات فرار تولید می‌کنند و این ترکیبات فرار اکثراً ترکیبات گوگردی و آروماتیکی هستند که برای ساکنان آن منطقه می‌توانند مشکل «بو» و حتی مشکلات «تنفسی» ایجاد کنند.

مشکل دیگر مالچ نفتی رنگ سیاه آن است، و به همین علت گرمای زیادی را جذب میکند و باعث می‌شود تا روی سطحی که مالچ پاشیده شده، دما بسیار بالا رود و برشرایط بیولوژیک خاک و موجوداتی که در آن هستند، تاثیرات نامطلوبی بگذارد.

اگر مالچ ها در سطح خاک پاشیده شود ممکن است باعث از بین رفتن پوشش گیاهی شود وهمچنین هوادهی به ریشه گیاهان و رشد مجدد آنها را بعضاً تحت تاثیر منفی قرار می دهند و به همین علت استفاده از آنها در برخی از محیط های طبیعی بسیار نگران کننده می باشد.

مالچ طبیعی mnf از مواد طبیعی و موجود در سطح زمین تهیه می‌شود و پس از ترکیب با آب برخلاف مالچ‌های نفتی و پلیمری، خطرهای زیست‌محیطی ندارد. میزان تجزیه‌پذیری یا هوازدگی مالچ طبیعی mnfب ه‌مراتب کندتر از مالچ‌های نفتی است و با توجه به‌سختی و ماندگاری خوب، می‌تواند نقش مالچ پوششی را در سطح ماسه‌های روان یا سایر اراضی حساس به فرسایش بادی ایفا کند. مالچ طبیعی mnf در مقایسه با مالچ‌های دیگر هزینه‌ی کمتری داشته و همچنین بازدهی صد در صد آن در مکان‌هایی که تابه‌حال اجراشده است ضریب اطمینان آن را بالا می‌برد. 

خواص مالچ:

کاهش نیاز به آبیاری تا قریب به 70 درصد

زیباسازی محیط؛ مهار علف‌های هرز

غنی سازی و ارتقاء کیفیت و ساختار خاک

بهبود شرایط رشد و سلامت گیاهان

اجرای سریع و آسان و بی نیازی از آبیاری و نگهداری

دلایل استفاده از مالچ در کشاورزی:

  • حفاظت خاک از فرسایش آبی و بادی، که اجزای خاک نمی توانند شسته و یا برده شوند
  • بهبود نفوذ آب باران و آبیاری با حفظ بافت مناسب خاک: باعث سفت شدن خاک و همچنین باز ماندن خلل و فرج می‌شود
  • باعث مرطوب نگهداشتن خاک با کاهش تبخیر می‌گردد. گیاهانی که به آبیاری کمتری احتیاج دارند می توانند از باران قابل دسترس با بازده بیشتری در مناطق یا فصول خشک استفاده کنند
  • تغذیه و حفظ ارگانیسم های خاک: مواد ارگانیک مالچ یک غذای فوق العاده برای خاک به شمار رفته و باعث تامین شرایط مناسب برای رشد ارگانیسم‌ها می‌گردد
  • باعث تشدید کنترل علف‌های هرز می‌شود. با وجود لایه‌های مناسب مالچ، علف‌های هرز به سختی می‌توانند رشد کنند
  • محافظت خاک در برابر گرمای بسیار زیاد: مالچ ایجاد سایه روی خاک کرده و همچنین رطوبت باقی مانده را در سرما نگه می دارد
  • فراهم کردن مواد غذایی برای محصولات، هنگامی که مواد ارگانیک مالچ تجزیه می‌گردند مرتباً مواد غذایی آزاد شده در نتیجه باعث باروری خاک می‌گردد
  • افزایش محتویات مواد ارگانیک، بخشی از مواد ارگانیک مالچ تبدیل به هوموس خواهد شد

 

زمان استفاده از مالچ:

از مالچ‌ می‌توان در هر موقع از سال استفاده کرد. مالچ ها با ایجاد یک لایه مجزا بین هوا و خاک دمای خام را تنظیم می‌کنند به این معنی که یک خاک دارای مالچ در تابستان خنک تر از خاک مجاور خود که دون مالچ است می‌باشد.

بنابراین خاک دارای مالچ نسبت به خاک بدون مالچ در بهار به آهستگی گرم می‌شود و در پاییز نیز به آهستگی سرد می‌شود.

درصورتی که مالچ به بستر گیاهان چند ساله موجود و گلها و نشاها اضافه می‌شود، بهترین زمان اواخر بهار بعد از گرم شدن خاک می‌باشد.

مالچ دهی در اوایل بهار، گرم شدن خاک و رشد گیاه را به تاخیر می‌اندازد. لازم نیست در هنگام کوددهی مالچ را حذف کرد. زیرا عناصر غذایی کود می‌توانند همراه آب از مالچ عبور کرده و به ریشه‌ها برسند.

 

 

نویسنده: شکیبا نظری طهرانی

شبکه تجاری کشاورزی اگرینیتو

www..agrinito.com

 

ادامه فرایند خرید