دیگر اخبار
نکات مهم در انتخاب و کاشت نهال
ادمین خبر رحیمی 1 سال قبل
انتخاب نهال مناسب در زمان کاشت و ایجاد باغات جدید بسیار مهم میباشد. اولین نکتهای که باید در انتخاب نهال به آن توجه کرد حجم و شکل ریشه نهال است، هرچقدر حجم ریشه و مخصوصا ریشهچه ها بیشتر باشد نهال قویتر میباشد. نکتهی دوم قطر تنه اصلی یا ساقه میباشد، هر چقدر قطر تنه بیشتر باشد سرعت آداپتاسیون و سرعت انتقال مواد از ریشه به برگها بهتر و بیشتر خواهد بود. نکتهی مهم دیگری که وجود دارد در زمان خرید نهال، از نهالستان شناسنامهدار تهیه کنید.
برایخرید نهال به نهالستانهای معتبر و دارای مجوز مراجعه کنید. برخی از انواع نهال ها از مناطق، استان ها و یا حتی از کشورهای دیگر وارد می شوند. دقت کنید که تنها نهال هایی اعتبار دارند که از گواهی قرنطینه برخوردار باشند. این گواهی تضمین می کند هیچ آلودگی با نهال نبوده و از بنیه و قدرت کافی برخوردار است. نهالها باید دارای شناسه یا لیبل باشند و تا زمان اولین باردهی باید لیبل را حفظ کرد تا از اصالت نهال مطمئن شویم.
یک نهال درخت از نظر ظاهری دارای ویژگی هایی است که به شما کمک می کند بتوانید نهالهای سالم و با عملکرد بالا را انتخاب نمایید. حتی اگر در امر باغداری از تخصص کافی برخوردار نباشید، این ویژگی ها به شما کمک خواهند کرد:
1 ابتدا بدنه نهال درخت را بررسی نمایید که صاف بوده و به هیچ عنوان خمیده نباشد. در هنگام خرید نهال، توجه داشته باشید که نهالهای خوش فرم که دارای تنه و ریشه سالم هستند را انتخاب کنید. نباید در نهالهای پیوندی محل پیوند از طوقه نهال ۲۰-۱۵ سانتی متر فاصله داشته و خیلی برآمدگی نداشته باشد. 2 ریشه های نهال درخت باید کاملا طبیعی بوده و حالت چنگ خورده نداشته باشد. در صورتی که هر گونه علامت غیر طبیعی همانند سفیدک، پارگی، آفت و... دیده شد به این معناست که ریشه سالم نیست.
3 در زمان خرید نهال درخت حتما جوانه ها را بررسی کنید. یک نهال خوب باید جوانه کافی و سالم داشته باشد اما این جوانه ها نباید از خواب بیدار شده باشند. نهال ها زمانی باید وارد زمین شوند که دوره خواب را سپری می کنند. 4 تمامی قسمت های نهال را به دقت کنترل کنید که آفت و بیماری های بر روی شاخه ها وجود نداشته باشد. دقت شود تخم برخی از آفات به حدی ریز و همرنگ بدنه درختان است که به راحتی دیده نمی شود. در نتیجه باید حد فاصل بین شاخه ها و بدنه نهال را به خوبی کنترل کنید.
از دیگر نکات درخصوص انتخاب نهال:
· نهالهای آلوده به آفات و بیمار را حذف کنید ، چرا که آسیب های جبران ناپذیری را به باغ خواهند زد. برای موفقیت بیشتر، نهالهای پیوندی یک یا دوساله را انتخاب کنید.
· نهال باید از رشد متوسط برخودار باشد، نهالهای خیلی کوچک و خیل بزرگ برای کاشت مناسب نیستند.نهال باید در زمان خواب از زمین کنده شود.
· در زمان کندن نهال زمین نباید یخ زده باشد. نهالها را بلافاصله پس از انتقال کاشت کنیم و اگر بههر دلیل این امکان وجود نداشت، در یک منطقه از باغ که آفتابگیر نباشد، شیاری کند. و ریشه نهالها را داخل شیار قرار داده، روی آن را خاک مرطوب بریزید. زمان کندن نهال رطوبت خاک باید در حد گاورو باشد. از کندن نهال در زمین گل و خشک خودداری کنید.توجه داشته باشید در زمان حمل و نقل، ریشه نهال در معرض هوا قرار نگیرد.
· توجه داشته باشید نهالهایی که از سایر استانها تهیه می شوند باید گواهی قرنطینه حفظ نباتات را داشته باشند.نهالها را باید با پلاستیک، چادر، برزنت بپوشانیم یا از کامیونهای کانتینردار استفاده کنیم.
نکات مهم کاشت نهال میوه
نکته مهم برای کاشت صحیح نهال های میوه
۱-ابتدا باید بدانید کدام رقم مناسب ترین نوع نهال برای منطقه شما است.
۲-رقم انتخاب شده را از نظر سازگاری با شرایط آب و هوایی –نوع خاک-گل دهی – پرمحصولی و مقاوم بودن به آفات و بیماری ها مورد توجه قرار دهید.
۳-نهال ها را از افراد و مکان های معتبر و شناخته شده تهیه کنید.
۴-از ورود نهال های آلوده به آفت ها و بیماری ها به باغ جلوگیری کنید.
۵-برای موفقیت بیشتر نهال های پیوندی یک یا دو ساله را انتخاب کنید.
۶-توجه داشته باشید در زمان حمل و نقل ریشه های نهال نباید در معرض هوا قرار بگیرد.
۷-نقشه باغ را ابتدا روی زمین پیاده کنید سپس محل کاشت دقیق انها را تعیین کرده وعلامت گذاری کنید.
۸-درختان را به صورت مربع یا مستطیل و در اراضی شیب دار روی خطوط تراز بکارید.
۹-حداقل فاصله کاشت درختان را حتما رعایت کنید.(طبق جدول زیر) البته بسته به رقم، ایت فواصل متفاوت است
بادام ۵*۵ متر
زرد آلو ۵*۵ متر
سیب ۶*۵ متر
گردو ۷*۷متر
هلو ۵*۴ متر
انگور ۳*۲
۱۰-بر اساس نوع درخت و جنس خاکچاله های به شعاع ۵۰ تا ۱۰۰ سلنتی متر وگودی ۶۰ تا ۱۰۰ سانتی متر حفر کنید.
۱۱-هنگام گود برداری خاک رویی را به عمق یک بیل در یک سمت و خاک زیرین را در سمت دیگر چاله بریزید.
۱۲-قبل از کاشت نهال ها با یک هرس مناسب ریشه های شکسته زخمی و آسیب دیده را حذف کنید.
۱۳-برای پیشگیری از آلوده شدن ریشه ها به بیماری ها باید ریشه های نهال را در محلول ضدعفونی به شرح زیر فرو کنید و بعد بکارید. سم بنومیل یا سموم قارچ کش مشابه (۳۰۰گرم) +خاک رس(۱۰کیلو گرم)+کود دامی(۱۰کیلو گرم)+آب(۱۰۰لیتر)
۱۴-خاک رویی جدا شده چاله را با هم حجم خودش کود پوسیده مخلوط کرده ودر ته چاله بریزید.
۱۵-نهال ها به طور مستقیم به نحوی در چاله قرار دهید که محل پیوند حتما بالای سطح خاک قرار گیرد.
۱۶-گودال را با خاک پر کنید وبا فشار دادن خاک با پا فاصله هاو هوای اطراف ریشه ها را از بین ببرید.
۱۷-نهال ها را باید بلافاصله آبیاری کنید.و سر برداری از ارتفاع مناسب انجام شود. ۱۸-بهتر است تنه درختان جوان را در چند سال اول برای حفاظت از تنه و جلوگیر یاز سوختن و پوست انداختن درخت رنگ سفید پلاستیکی بزنید.
۱۹-برای جلوگیری از جویدن تنه به وسیله حیوانات جونده نوعی حفاظ با استفاده از مقوا و یا توری پلاستیکی برای تنه درخت درست کنید.
نویسنده: شکیبا نظری طهرانی
شبکه تجاری کشاورزی اگرینیتو