دیگر اخبار
گوگرد و نقش آن در خاک
ادمین خبر رحیمی 1 سال قبل
براساس تحقیقات، گوگرد نقش اساسی در حاصلخیزی خاک و کشاورزی دارد. گوگرد یکی از مواد غذایی ضروری برای گیاهان است و بعد از ازت، فسفر و پتاسیم به عنوان چهارمین ماده غذایی اصلی مورد نیاز گیاهان به شمار میرود، کمبود گوگرد آثار منفی فراوانی بر رشد و توسعه گیاهان دارد و در صورت کمبود گوگرد گیاهان نمیتوانند به طور کارآمد از نیتروژن استفاده کنند، این موضوع خود باعث افزایش هدررفت نیتروژن و شستشوي نيترات از طریق زهكشي آب شده و در نتیجه میتواند آسیب زیادی به محیطزیست وارد نماید.
استفاده از گوگرد باعث بهبود خواص فیزیکی و بیولوژیکی و حاصلخیزی خاک میشود.
برخی از نقشهای گوگرد در حاصلخیزی خاک بهشرح زیر است:
- کاهش pH خاک که در نتیجه این اتفاق، فعالیت میکروارگانیسمهای مفید خاک زیاد شده و حلالیت عناصر غذایی در خاک زیاد میشود.
- افزایش کارایی مصرف کودها
- کاهش احتمال سمیت برخی عناصر سنگین مانند مس در بعضی از گیاهان
- افزایش دسترسی گیاهان به فسفر و ریزمغذیهایی مانند آهن، روی و منگنز
· وجود گوگرد برای رشد و عملکرد مناسب گیاهان ضروری است. سولفات جذب شده توسط ریشه منبع اصلی گوگرد برای رشد است، علاوه بر این گیاهان قادرند گوگرد را توسط برگ ها از هوا جذب کنند.
گوگرد در ساختار پروتئین ها و عملکرد آنزیم ها بسیار مهم است و نقش مهمی در دفاع از گیاهان در برابر تنش ها و آفات دارد. عواملی همچون ترکیبات ثانویه گوگرد (به عنوان مثال گلوکوزینولات ها، پپتیدها، گلوتامیل و آلیین ها)، فیتوآلکسین ها، پروتئین های غنی از گوگرد (تیونین ها)، رسوبات موضعی گوگرد (در اطراف ریشه) و آزاد شدن ترکیبات گوگرد فرار به صورت گاز، میتوانند مقاومت گیاه را در برابر عوامل بیماری زا و آفات گیاهخوار افزایش دهند. از آنجا که جذب گوگرد و نیتروژن به شدت با هم در ارتباط هستند، کمبود گوگرد در گیاهان را میتوان با نسبت نیتروژن به گوگرد موجود در بافت گیاه تشخیص داد.
هرگاه میزان گوگرد در گیاهان در حال رشد به زیر سطح بحرانی مورد نیاز کاهش یابد، علائم بصری کمبود گوگرد در گیاه ظاهر میشود. علائم کمبود گوگرد بیشتر شبیه علائم کمبود نیتروژن در گیاهان است بنابراین، تشخیص کمبود گوگرد از کمبود نیتروژن دشوار است. علائم کمبود گوگرد معمولا شامل زرد شدن برگهای جوانتر در نتیجه تولید کم کلروفیل است. تحرک گوگرد در گیاه کمتر از نیتروژن است و علائم کمبود از برگهای جوان بصورت رنگپریدگی ظاهر میشود اما در نیتروژن برعکس است. در اثر کمبود گوگرد رشد بهطورکلی کاهش مییابد. در غلات، پنجهزنی کاهش مییابد. در کلزا، گلها رنگپریده و برگها بدشکل و دِفرمه میشوند. در گیاهان لگوم تشکیل گره و تثبیت نیتروژن کاهش پیدا میکند.
کمبود گوگرد در شرایط زیر اتفاق میافتد:
- خاکهای سبک و شنی با مواد آلی کمتر (محتوای گوگرد کم)
- بارندگیهای شدید در زمستان (شسته شدن گوگرد)
- تخلیه ذخایر گوگرد خاک در نتیجه کشت ارقام پرمحصول
- مصرف کمتر کودهای گوگردی
- کمآبی در بهار (تحرک کمتر سولفاتها)
- دماهای پایین، رطوبت کم خاک و … (سرعت کم معدنی شدن گوگرد)
- ورودی کم مواد آلی و گوگرد معدنی به خاک (ورودی کم گوگرد)
- کنترل انتشار گاز دیاکسید گوگرد ناشی از فعالیتهای صنعتی به محیط (کاهش تولید گوگرد)
یکی از مهمترین چالشهایی که کشاورزان با آن مواجهاند، انتخاب بهترین نوع گوگرد برای کشاورزی است. کودهای گوگرد کشاورزی رایج را میتوان در 4 دسته طبقهبندی کرد:
کودهای سولفاته (SO4–2) حاوی گوگرد
گوگرد پالایشگاهی: مانند گوگرد پودری، گرانول، عدسی و …
کودهای گوگرد مایع
گوگرد معدنی
زمان مصرف کود گوگرد در کشاورزی بسته به نوع کشت و کار و هدف از اینکار متفاوت است. برای مثال به چند مورد از آنها در زیر اشاره میشود.
اما بهطور کلی در کشتهای یک ساله و زراعی بهتر است قبل از کشت به همراه سایر کودهای پایه در خاک مصرف شود. در کشتهای باغی و درختان میوه نیز توصیه میشود گوگرد را در انتهای فصل در پائیز و زمستان بصورت خاک مصرف در قسمت سایهانداز درختان مصرف شود.
اگر با هدف کنترل آفات و بیماریها اقدام به مصرف گوگرد میکنید، میتوان در طول فصل رشد بصورت گردپاشی و یا از کودهای گوگرد مایع استفاده کرد.
نویسنده: شکیبا نظری طهرانی
شبکه تجاری کشاورزی اگرینیتو