دیگر اخبار
حسگرها:
خبر اگرینیتو 2 سال قبل
در شیوهی سنتی، جهت تحلیل وضعیت خاک از تکنیکهای سنتی نمونهبرداری استفاده میشود. در این تکنیکها، بهازای هر چند هزار متر مربع، نمونهای از خاک تهیه شده و جهت بررسیِ مواد موجود در آن به آزمایشگاه ارسال میشود. اما حسگرهای مدرن کار را برای کشاورزان ساده کردهاند و دقت نمونهبرداری را از چندین هزار متر مربع به چند سانتیمتر مربع افزایش دادهاند. حسگرهای کشاورزی یا درون خاک نصب میشوند یا روی وسائلی همچون ماشینآلات کشاورزی، پهپادها و ماهوارهها قرار میگیرند.
حسگرها بطور كلی به منظورهای زير در كشاورزی به كار ميروند:
- حس كردن خواص خاک: بافت، ساختمان و حالت فيزيكی خاک، ساختار شیمیایی، رطوبت خاک، مواد غذايی خاک.
- حس كردن گياهان: جمعيت گياهان، تنشها، موقعيت غذايی گياه.
- سامانههای نظارت بر محصول: محصول گياه، رطوبت محصول، کاشت داشت و برداشت.
- سامانههایی با تكنولوژی نرخ متغير (در اختیار قرار دادن نهادهها با توجه به نیاز محصول).
- نظارت بر پارامترهای آب و هوايی: دما، رطوبت هوا، سرعت باد، جهت باد، روشنايی.
هم اکنون تقریبا تمام حسگرها با پیشرفت تکنولوژی، بصورت بیسیم بوده و با امواج رادیویی یا Wi-Fi فعالیت میکنند.
در ادامه به چند نمونه از حسگرها میپردازیم.
· حسگر رطوبت خاک: حسگر رطوبت خاک یکی از اصلی ترین اجزای اتوماسیون کشاورزی میباشد با استفاده از این حسگر میتوانیم به صورت پیوسته رطوبت ریشه گیاه را رصد نموده و با استفاده از این اطلاعات مصرف آب را مدیریت نماییم. از بهترین و ارزانترین حسگرها میتوان HIH4000 را برای اندازه گیری رطوبت نام برد.
· حسگر سنجش سرعت باد: حسگر سرعت سنج و جهت سنج باد از حسگرهای مهم در کشاورزی میباشد و استفاده از این حسگر میتواند برای داشتن کشاورزی دقیق بسیار موثر واقع شود در مزارعی که دستگاههای آبیاری بارانی خطی و عقربهای نصب میباشد برای بالا بردن بهرهوری و راندمان از این حسگر میتوان استفاده کرد به این صورت که در شرایط بار شدید به صورت خودکار از آبیاری جلوگیری کرده و از مصرف بیهوده آب خودداری مینماید.
· حسگر تبخیر و تعرق: حسگر تبخیر و تعرق میتواند در شرایط بسیار خشک مانند ظهرها که دمای هوا به شدت بالا میرود از آبیاری جلوگیری کرده و زمانهایی را برای آبیاری مجاز بداند که شرایط تبخیر و تعرق مناسب باشد. کارکرد این حسگربه این صورت است که مثلا وقتی رطوبت هوا از یک حداقلی کمتر شد که معمولا در شرایط خشک اتفاق میافتد شیر قطع و وصل را به حالت قطع در میآورد.
· حسگر نور خورشید : بهتر است آبیاری زمانی انجام شودد که آفتاب نباشد تا از میزان تبخیر آب کاسته شود. مثلا آبیایر چمن در آفقاب شدید باعث صدمه جدی به چمنها خواهد شد.
· حسگر PH خاک: میزان اسیدی یا بازی بودن خاک را اندازه گیری میکند. این نوع حسگر به این صورت عمل میکند که با کاهش رطوبت خاک و افزایش غلظت املاح در واحد حجم خاک PH خاک افزایش مییابد. لذا میتوان زمان آبیاری را براساس حد بالای PH تنظیم کرد.
· حسگر اندازه گیری دمای برگ: برای تشخیص میزان تشنگس گیاه استفاده میشود.
· حسگر اندازه گیری هدایت الکتریکی آب:
· یک مدل آبیاری مبتنی بر اینترنت اشیا و نحوه ارتباطات اجزای آن ارائه شده است. پارامترهای محیطی مانند دما، نور محیط، رطوبت خاک، رطوبت هوا و ... توسط حسگرها اندازه گیری شده و به واحد کنترل کننده تجزیه و تحلیلی روی این مقادیر انجام داده و آنها را از طریق شبکه اینترنت در یک پایگاه داده ذخیره میکند.به عبارت دیگر اطلاعات به صورت به روز و لحظهای در این پایگاه ذخیره میشوند. حال یک کاربر میتواند از راه دور و از طریق شبکه اینترنت به این داده ها دسترسی پیدا کند. همچنین واحد کنترل کننده میتواند برنامه آبیاری را از این پایگاه داده دریافت نمایند. در این صورت کاربر از راه دور میتواند این برنامه آبیاری را تنظیم نماید همچنین در حالت خودکار، واحد کنترل کننده میتواند براساس برنامه مشخصی عمل کند.
نویسنده: شکیبا نظری طهرانی
شبکه تجاری کشاورزی اگرینیتو